Zadar


Zadar (magyar nevén Zára) egykor Horvátország legjelentősebb városa és egyben fővárosa volt, így rendkívül nagy történelmi múlttal rendelkezik. Ezt bizonyítja, hogy Zadar Horvátország legrégebbi városa, amely számos megpróbáltatáson ment keresztül az évszázadok során: részét képezte már a Római Birodalomnak, majd Bizáncnak, utána Velencének, Olaszországnak, Jugoszláviának és Magyarországnak, a délszláv háborút követően pedig Horvátországhoz került.

Jelentőségét és tekintélyes kultúráját pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy itt alakult meg az első horvát egyetem 1396-ban, itt készült el az első regény a 16. század első felében, sőt, az első horvát újságot is Zadarban jelentették meg.
Zadar nem tudott lépést tartani a horvát tengerpart gyors ütemben fejlődő településeivel. Ennek egyik legfőbb oka a délszláv háború, ami alatt a város hatalmas pusztításon ment keresztül: többek között 72 légitámadás áldozatául esett, amelynek a nyomait rendkívül nehezen, és csak részben volt képes eltüntetni. Azóta számos nagy építkezésen van túl a város, azonban ennek következtében a régi hangulatát is fokozatosan elvesztette. Így érdekes környezet tárul elénk, ha Zadarban járunk, ugyanis a modern házak között sétálgatva néha fel-felbukkan néhány római, bizánci és román stílusú épület is.

A 72 ezer lakossal rendelkező Zadar egy félszigetszerű földnyelven helyezkedik el, amelynek északkeleti részén találjuk a belső kikötőt: ez választja el a várost a szárazföldtől és a külső városrészektől.

Sokan visszavágynak Zadarba azok közül, akik már jártak ott. Ennek számos oka van, amiből most csak néhányat sorolnánk fel:
Zadar közvetlen közelében öt csodálatos nemzeti park van, amelyek egyikére mindenképpen érdemes időt szánnia az odalátogatónak;

A város kiváló tengerparttal rendelkezik, amely közel 200 szigettel, öblökkel és szorosokkal van tarkítva, így csodás hajóutakban lehet részünk. A strandok kavicsosak, kristálytiszták, és sportolási lehetőségeket is találunk rajtuk.
Zadar belsejében gyönyörű templomokat és más építészeti kincseket találunk, amelyek megnézésére legalább 2 napot érdemes szánnunk.

Zadar nevezetességei:

Szent Ferenc-templom: A templom 1282-ben épült gótikus stílusban, bár sokan inkább „szegényes” gótikának nevezik a templom stílusát, ugyanis nem ékesítik cicomás díszek, inkább az egyszerűség és a visszafogottság jellemző rá. A templomban freskótöredékeket, 14. századi kórusszékeket valamint 15. századi képeket szemlélhetünk meg.
Szent Anasztázia-templom: A templom helyén egykor még egy ókeresztény templom állt. Erre a helyre hozta Donát püspök Szent Anasztázia ereklyéit, és itt építették meg az új, román stílusú templomot. Az építési munkálatok közel egy évszázadik folytak az utólagos kiegészítések és szépítések okából. Később egy 56 méteres harangtornyot is építettek hozzá, amelynek az elkészítésébe 1456-ban kezdtek bele, és egészen a 19. századig tartott a torony befejezése.

Fórum: Az Augustus császár idejéből (Kr. e. 1-3. század) származó fórum az Adria egyik legszebbike. Hajdan ez egy 90 méter hosszú és 45 méter széles tér volt, ahová lépcsők vezettek le. A fórum a népvándorlás alatt semmisült meg részben: ma egy 15 méter magas márványoszlopot látunk az egykori fórumon, amelyet egy ideig szégyenoszlopként is használtak, ezen kívül pedig mindössze néhány márványtöredéket találunk itt.

Szent Donát-templom: A templom a 9. században épült Donát püspök kezdeményezésére az egykori fórumon. Még az építőanyagát is a fórumon talált hajdani római épületek kövei teszik ki. A Szent Donát-templom Zadar legfontosabb építészeti műemléke, és egyben a város szimbóluma is. Ma már nem vallási célokat szolgál az épület, inkább komolyzenei koncerteket rendeznek benne.
Szent Kersován-templom: A 6. században épült, azonban a 12. század folyamán átépítésre került. A templomot IV. Kresimir Péter horvát király alapította, és igen bőkezű ajándékokkal halmozta el: többek között a templomnak adta Maun szigetét, amely több évszázadon keresztül a velenceiek elleni mozgalom központját képezte.

Tengeri kapu: Az 1560-ban megépült tengeri kapu zadar kikötőjéhez visz minket. A kapu tengerre néző oldalán egy domborművet láthatunk, amely Velence címerét ábrázolja.

 
     
HorvátországKapcsolatAdatvédelemOldaltérképNetprofi honlapkészítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.