Trogir


Trogir a Spliti-öböl nyugati sarkában helyezkedik el. Az előtte lévő Ciovo-sziget olyannyira közel van hozzá, hogy Trogir csaknem egybeolvad vele. Ez egy kis város, 8500 lakossal, akik leginkább a tőlük 25 km-re elhelyezkedő Splitbe járnak dolgozni, hiszen Trogir legfőképpen hajóépítésre, bányászatra, halászatra és gyümölcstermesztésre van berendezkedve.

A várost i.e. a 3. században alapították az isszai görögök. A neve görögül azt a helyet jelenti, ahol a kecskék legelnek.
Igaz, hogy Trogirt kicsinysége miatt egy bő fél óra alatt körbe lehet járni, azonban a benne levő műemlékekre és építészeti kincsekre mégiscsak érdemes ennél jóval több időt szánnunk, hiszen Trogir rendkívül egyedülállóan őrizte meg ezeket a történelmi emlékeket. Ha belépünk a városkapun, szinte azt érezhetjük, hogy visszacsöppentünk a középkorba. Ennek oka a szűk, kanyargós utcák és a jó állapotú, évszázados épületek által keltett hangulat.

Másrészről viszont Trogir nemcsak az aktív, hanem a passzív nyaralásra vágyóknak is tökéletes úti cél. Nyáron a tenger itt átlagosan 25 fokos, a levegő hőmérséklete pedig 30 fok fölött van, tehát ez egy kiváló hely a strandolásra.

Trogir strandokban sem szűkölködik. A központtól másfél km-re található a homokos és kavicsos Pantan nevezetű strand, amely 500 méter hosszan nyúlik el a tengerparton. Egy kicsit távolabb, pontosan 5 km-re a központtól az Okrug strandot találjuk. Ennek kiterjedése is csaknem négyszer akkora, mint az előzőé, továbbá rendkívül nagy népszerűségnek örvend, amit többek közt a MAX vízisport-központnak köszönhet, ahol szinte mindenféle vízi sportot kipróbálhatunk.

Meg kell említeni még a Kava strandot, amely Trogir központjától 12 km-re található. Ez az egyik legtermészetesebb strand a környéken. Itt nincsenek se éttermek, se boltok, csak maga a természet és a tenger, így mindenképpen vigyünk elegendő ételt és italt, ha hosszabb fürdőzést tervezünk.

Trogir nevezetességei:

Városháza: A városháza a főtéren helyezkedik el. A 15. században épült palotán román és gótikus stílusjegyeket egyaránt felfedezhet a hozzáértő. Tőle jobbra egy óratornyot láthatunk, amely eredetileg a Szent Sebestyén-templom volt, ma pedig egy idegenforgalmi iroda működik benne.

Cippico-palota: Ez Trogir legszebb épülete. Hajdan egy nagy népszerűségnek és megbecsülésnek örvendő család tulajdonában állt ez a 15. századi palota. Ma egy utazási irodát és egy helyi múzeumot találunk benne.
Szent Lőrinc-katedrális: 47 méter magas tornyának 1405-től 1598-ig tartott a megépítése. Mindezt helyi mesterek vitték véghez, akik az idő múlásával más és más stílusjegyeket csempésztek bele: így lehetséges az, hogy látni véljük rajta a reneszánsz, a gótika és a barokk elemeit egyaránt. Díszes főkapuja fölött Ádám és Éva szobrát láthatjuk, amely a főkapu két oldalán elhelyezkedő oroszlánok fölé emelkedik. A katedrális falába a Bibliát is belevésték, amelyet hétköznapi jelenségek domborműveivel színesítettek.

 
     
HorvátországKapcsolatAdatvédelemOldaltérképNetprofi honlapkészítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.