Rab sziget


A sziget 22 km hosszú, legnagyobb szélessége 11 km, területe 93,6 km². Szárazföldtől a Velebit-csatorna választja el. Legmagasabb pontja a Kamenjak (408 m). A sziget alapjában véve karszthegység, egy része mediterrán fenyőerdőkkel borított, másik része kopár kőrengeteg. rab az Adria legzöldebb szigetének is nevezik; növénytakaróját örökzöld ligetek, fenyőerdők teszik változatossá. tavasszal az egész sziget virágdíszbe öltözik, pompázó levendulák, rozmaringok, illatos nárciszmezők borítják.

Rab klímája mediterrán, ezért a nyarak nagyon melegek (a szigetet éves szinten 2500 óra napsütés éri), a telek viszont enyhék. A szigeten végighúzódó Kamenjak vonulata megvédi a délnyugati területeket a szárazföld felől érkező bóra felől.
Csodálatos környezete, szép strandjai, és középkori fesztiváljai az egyik legnépszerűbb horvát szigetté tették Rabot, amely ma egy nyaralási, és wellness "oázis", és egyben a nudista strandolás úttörője volt.

Rab első lakói az illírek voltak. Ők a Kr.e. IV. században telepedtek meg a szigeten. Az első írásos emlékek Arba néven nevezik Rabot. Az illír arb szó jelentése: sötét, zöld, erdős. Kr.e. II. században megjelent a Római Birodalom Rab partjainál, elfoglalta és fontos támaszpontot létesített. A rómaiak Scadurna néven ismerték Rab szigetet, és ők alapították Rab városát is.

Rab szigeten már 120 éves hagyománya van a turizmusnak, így mára végletekig tökéletesítették az aktív nyaralás összes kellékét.
Rab főszigetéhez közigazgatásilag tartozó kisebb nagyobb szigetek mind lakatlanok, de turisztikai célból látogathatóak. Ezek közül a legismertebb a Goli Otok és a Sveti Grgur.

Goli Otok

Rab környékén számos izgalmas, lakatlan, de látogatható sziget található. A legnépszerűbb a Goli Otok, a meztelen sziget. A Goli Otok északi része szinte teljesen kopár, míg déli részén számos öböl található. Nevét nem kopasz felszínéről kapta, ahogyan azt sokan hiszik, csupán annak a ténynek köszönhetően hívják így, hogy a sziget a nudisták titkos helye volt a régi időkben. A sziget a börtönéről híres: Az Osztrák-Magyar Monarchia az I. világháború idején ide száműzött számos orosz hadifoglyot.

Sveti Grgur

A Sveti Grgur sziget, Goli Otok szomszédságában található kietlen, kopár, lakatlan sziget, a Rab-sziget és a Krk-sziget között. Ez a sziget is börtönszigetként működött 1948 és 1988 között. Itt a női politikai foglyokat őrizték.

A sziget fővárosa Rab, mely egy keskeny félszigeten fekszik. A várost a rómaiak alapították.
Legjellegzetesebb látványossága a négy impozáns, román stílusban épült harangtorony. Rab óvárosát fal védte a középkorban, melynek a déli részét lerombolták, majd 1600 táján újat emeltek, amely már az újvárost is körülölelte.
Számos templom található a városban. A legnagyobb közülük a Szűz Mária templom. Harangtornya 26 m magas és az egyik legszebb horvát Adria-parti harangtorony. A Szent Jusztina templom ma vallási művészeti múzeum. A Szent Kristóf (város védőszentje) templom és torony. A várost védő fal ettől a toronytól indult.
A városban inkább betonozott strandok találhatók, de aki homokos strandra vágyik, az ellátogathat a közeli Loparba. Itt található Horvátország legnagyobb homokos strandja, a Paradicsom-strand (Rajska plaža).

Lopar a sziget északi részén helyezkedik el. A híres Paradicsom-strandon kívül még 21 strandja van Loparnak, ebből 3 nudista. Tavasztól őszig bármikor is látogatunk el Loparba, biztosan szép emlék marad a környék növényvilága. Itt olyan mediterrán növények teremnek vadon, mint például a mirha, a rozmaring, a bazsalikom, a komarács vagy a zsálya. Ezeket érdemes megcsodálni természetes élőhelyükön
A település egyik látnivalója a központban található Szent Ivan templom; a másik a kompkikötő feletti domboldalon található Szűz Mária templom.

Aki Kamporba ellátogat, megcsodálhatja a vad természetet. Mint egy gyönyörű képeskönyv jelenik meg előttünk a táj. Kampor Rab sziget nyugati részén található. Csodálatos öbleivel és gyönyörű zöld növényzetével elvarázsolja a turistákat.
Legfőbb látnivalója a Szent Eufemia ferences rendi kolostor és múzeum, mely a település déli részén, a Szent Eufemia-öböl mellett található. Kampor mellett a II. világháború idején koncentrációs tábor volt, ahol jórészt szlovén foglyokat őriztek. Területén emlékhely található.

Rab várostól délkelet irányában található Barbat (Barbat na Rabu). Barbatnak 1200 lakosa van, akik főkként turizmusból élnek, de a tradicionális olíva-termesztés is egy fő jövedelmi forrása a falunak.
Barbat-csatorna tökéletes hely szörfözésre, vitorlázásra, vízisízésre és más vízi sportok űzésére.
A falu közelében egy ókeresztény templom maradványait tekinthetjük meg.
A falu központjában a Szent István templom található. Barbattól déli irányba a Pudarica strandot találjuk, melynek homokos strandja csalogatja a turistákat egy kellemes kikapcsolódásra.

Supetarska Draga Rab sziget északi részén, a Supetarska Draga-öbölben található. A település a helybéli Szent Péter (Supetar) ferences templomról kapta a nevét, amely egyben Rab legrégebbi temploma.
A Supetar öböl két részre osztja a települést. Az északi részén Gornja Supetarska Draga, míg a déli részén Donja Supetarska Draga található.

Supetraska Draga-ban homokos és kavicsos partot is találhatunk, sőt lehetőségünk nyílik búvárkodásra is.
Supetarska Draga-ban érdemes megtekinteni az 1059-ben épült Szent Péter bazilikát, mely egy román stílusban épült templom, az egyik legjobb állapotban fennmaradt római stílusban épült templom az adriai régióban.
Június 29-én Szent Péter napját ünneplik a helyiek, ilyenkor kulturális és szórakoztató programokkal várják a turistákat.

 
     
HorvátországKapcsolatAdatvédelemOldaltérképNetprofi honlapkészítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.