Pula - Isztria


pula amfiteátrum, forumPula az Isztriai-félsziget fővárosa és egyben a legnagyobb területű települése is, amely megközelítőleg 3000 éves történelemmel büszkélkedhet. Pulának két hivatalos nyelve is van: a horvát és az olasz.
Közkedvelt nyaralóhely ez a turisták számára, ugyanis kellemes klímával, türkizkék tengerrel és sok-sok történelmi emlékkel rendelkezik.

Pula strandjai között találunk sziklásat, betonozottat és kavicsosat egyaránt, homokos partra azonban nem lelünk a környéken. A strandok rendkívül tiszták és gondozottak, valamint jól fel vannak szerelve. A legnépszerűbb strandok között a következők szerepelnek: Valkani, Kolumbarica, Debeljak és Hawaii.

Ha Pulában járunk, érdemes ellátogatni egy kirándulás erejéig a Brijuni Nemzeti Parkba, amely a várostól csupán két kilométerre helyezkedik el. Ez egy csodálatosan szép szigetcsoport, amely már a rómaiak körben is igen nagy népszerűségnek örvendett. Különösen maradandó élmény lehet a gyermekekkel érkezőknek, ugyanis a Veliki Brijun szigeten egy szafari park is működik, ahol elefántokat, zebrákat, antilopokat és sok egyéb egzotikus élőlényt láthatunk.

Pula nevezetességei:

Amfiteátrum: Ez a történelmi emlék Pula leghíresebb látványossága. Az arénát az 1. században építették mészkőből, és közel 23 ezer férőhelyet biztosított az emberek számára. A világ összes arénája közül ez a 6. legnagyobb, amely ma is jó állapotban van. A római korban gladiátorharcoknak adott helyet az amfiteátrum, a középkorban pedig lovagi tornákat rendeztek benne. Ma koncerteket és operaelőadásokat tartanak ebben a hatalmas ókori építményben. Az Amfiteátrumhoz egy megdöbbentő esemény is kapcsolódik: a 2. világháborút követően az olaszok azt vették a fejükbe, hogy szétszerelik az arénát, majd pedig elszállítják Olaszországba. Szerencsére tervük meghiúsult, ugyanis hatalmas költség lett volna ennek megvalósítása.

Aranykapu: Ezt a kaput i.e. 31-ben építették, és egy tulajdonképpeni bejáratot képez Pula óvárosába. Az Aranykaput Salvia Postuma Sergi álmodta meg és építtette fel saját költségén, és ajándéknak szánta három családtagjának, akik az akkori időkben sokat tettek Pula városáért. Az ő neve alapján Sergius-diadalívnek is hívják az építményt.

Herkules-kapu: Ez a kapu a legrégebbi Pulában: az 1. században építették. A kaput Pula patrónusáról, Herkulesről nevezték el.
Augustus temploma: A templomot az 1. században építették Augustus császár parancsára. Az idő múltával katolikus templom lett belőle, majd megdöbbentő módon csűrként funkcionált a későbbiekben. 1944-ben súlyosan megrongálódott Pula bombázása következtében, de később restaurálták, így ma egy jó állapotú történelmi emlékként szolgál a turisták számára.
Podeszta-palota: A palota Pula városháza is egyben, amely 1296-ban épült. Nevét Vitreus podesztáról kapta. (A podeszta egy bizonyos időre megválasztott uralkodót jelent, amely a mai polgármesteri címnek feleltethető meg.)
Porer világítótorony: Pulától hajóval mindössze két kilométerre található a Porer világítótorony, amelyet egy 80 méter széles sziklára építettek. A torony 1833-ban épült, és még szállást is foglalhat benne a nagyérdemű.

 
     
HorvátországKapcsolatAdatvédelemOldaltérképNetprofi honlapkészítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.