Porec - Isztria


Porec több ezer éves múltra tekinthet vissza. Ezt jelzi a város szerkezete is, amely a mai napig a római korban készült szerkezetre épül, és ugyanígy megmaradt a római korból származó utcaszerkezet, valamint az utcák nevei sem változtak.
Régre visszanyúló történelme egyértelmű nyomokat hagyott Porec városképében: rengeteg régi épületet, köztük templomokat, romokat láthatunk itt, amelyek meghatározzák a város hangulatát.
Ebből következik, hogy számos látnivaló akad Porecben, amelyeket mindenképpen érdemes megnéznünk, ha a városba látogatunk.

Porec nevezetességei:

Eufrázius Bazilika: Porec egyik legjelentősebb nevezetessége, amit a Világörökség részévé is nyilvánítottak. A bazilikán keresztül elsősorban a bizánci művészettel ismerkedhetünk meg: legkülönlegesebb látnivalói a 3. században készült ikonok.
Lim-csatorna: Porectől délre található ez a különleges csatorna, amely leginkább a norvég fjordokra hajaz. Olyannyira elbűvölő ez a táj, hogy itt forgatták le a Vikingek című filmet is. Érdemes ellátogatni ide egy kirándulás erejéig.
Neptun-templom romjai: a templom még az 1. században épült. Mára sajnos már csak pár oszlop jelzi a Marafor-téren, hogy valaha itt egy szent épület állt.

Romaneszk-ház: A Romaneszk-ház a 13. században épült. Ma egy kiállítást működtetnek a belsejében.
Porec kiváló úti cél lehet azoknak, akik nem kedvelik a nyári hőséget, ugyanis itt csak augusztusban haladja meg a 30 fokot a hőmérséklet.

Mivel rengeteg itt a turista, a város is igyekszik minden igényüket kielégíteni. Ennek megfelelően az olcsó szálláshelyektől a luxusszállóakig mindent megtalálunk Porecben, és a vendéglátás terén sincs okuk panaszra az idelátogatóknak: számos pizzéria, étterem, bár és szórakozóhely kapott helyet a város terein. Akik pedig sportolásra, aktív kikapcsolódásra vágynak, azokat is sok-sok sportolási lehetőség várja, kiemelkedő közülük a rengeteg teniszpálya (szám szerint 165).
Porecben kavicsos strandokat találunk. A sérülések elkerülése érdekében érdemes egy kirakodóvásárt keresnünk, és ott strandszandált vásárolnunk, mert a tengerben levő kavicsok könnyen felsérthetik a talpunkat. A víz ezen a partszakaszon kiváló minőségű és kristálytiszta.

Porecből lehetőségünk van a környező városokba is ellátogatni. Ilyen például Vrsar, amely mindössze 10 km-re található Porectől, de mindössze 3 órás hajóúttal még Velencébe is eljuthatunk.
Sokak szerint kihagyhatatlan élményt jelent Porecből áthajózni a vele szemben fekvő Sveti Nikol-szigetre. A szigeten egy pompás kastély áll, amely ma már hotelként funkcionál, és itt láthatjuk az 1402-ben épült kőtornyot is, amely az Adria egyik legrégebbi világítótornyának számít.

 
     
HorvátországKapcsolatAdatvédelemOldaltérképNetprofi honlapkészítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.