Opatija (Abbázia)


Opatija az Isztriai-félsziget keleti oldalának északi részén helyezkedik el. Olasz nevén Abbáziának hívják, és sokan a Horvátország Monte Carlójának és az Adria Nizzájának becézik.

Opatija legfőképpen a luxuskörnyezet kedvelői körében népszerű. Már a korai időkben is az arisztokrácia rétegének egyik legkedveltebb nyaralóhelye volt: legfőképpen az Osztrák-Magyar Monarchiából utaztak ide a tehetős arisztokraták, és hatalmas villákat építettek, amelyek ma a legszínvonalasabb és ezzel együtt a legdrágább szállodákként funkcionálnak. A város egész hangulatát meghatározza ez a gazdagságot árasztó környezet, amit még tovább fokoz Opatija tisztasága, pálmafás parkjai.

Opatija területén a 15. században egy Benedek-rendi apátság állt, erről is kapta a nevét a város: Opatija apátságot jelent. Mai népszerűségére a századfordulón tett szert, ekkor vált az egyik legdivatosabb üdülőhellyé az arisztokrata réteg körében.

Opatijában azok a fiatalok sem csalódhatnak, akik a szórakozást részesítik előnyben a nyaralás során, ugyanis a város pörgős éjszakai élettel rendelkezik.

Azonban nem csak a nyaralni vágyók utaznak Opatijába. A város ugyanis klimatikus gyógyhelynek is számít egyben. Leginkább reumatikus és asztmatikus betegségben szenvedők járnak ide a gyógyulás reményében, és legtöbbször nagy sikereket érnek el. Így télen is rengeteg szálloda és gyógyfürdő hagyja nyitva a kapuit, hogy a betegeknek helyet és gyógyulási lehetőséget biztosítsanak.
Opatijába azok is bátran ellátogathatnak, akik nem szeretik a nyári hőséget. Itt ugyanis 25 fok a nyári átlaghőmérséklet. De ugyanilyen kellemes idő van télen is, hiszen akkor sem süllyed 10 fok alá a hőmérséklet. Opatija mindezt az 1396 méter magas Ucka-hegy közelségének köszönheti, amely nem engedi be a téli fagyot a városba, nyáron viszont hűs szellőkkel örvendezeti meg Opatija lakóit és a nyaralókat.

Opatija strandjai közül a legkedveltebbek a Slatina és a Moscenicka Draga nevezetűek. A Slatina Opatija elsőszámú strandjának számít, amely a város központjában helyezkedik el. Ez egy betonos strand, így ha természetesebb környezetre vágyunk, akkor érdemes ellátogatni a Moscenicka Dragára. Itt kavicsos partszakaszt találunk, viszont gyakran nagy zsúfoltság uralkodik rajta. Azoknak, akik inkább a magányos és nyugodt fürdőzést kedvelik, érdemes elindulniuk a Lungomare sétányon, ahol útközben rálelhetünk egy-egy eldugott, csendes strandra.
Opatija nevezetességei:

Lungomare sétány: Ez a sétány 12 km hosszan terül el az Adriai-tenger partján. Ha végigmegyünk rajta, megcsodálhatjuk Opatija legrégibb és egyben legszebb épületeit is, amelyek mindegyike a sétány mentén áll. A Prelukától Longramig tartó utat 1899-ben kezdték el építeni, és 1911-ben lett teljesen kész.

Szent Jakab templom és park: Ez a templom a legrégebbi építmény Opatijában. 1420-ban készült el, azóta pedig már sok alkalommal került felújításra. A templomot a Szent Jakab park veszi körül, amelyben számtalan egzotikus növényt láthatunk, amelyeket a világ legkülönbözőbb pontjaiból szállítottak a parkba. Így például Ázsiából, Ausztráliából és Dél-Amerikából is.
Villa Angiolina: Ez az épület a város legelső villája. 1844-ben épült Iginio Scarpa megbízásából, és az ő feleségéről, Angiolináról kapta a nevét. A villa 2000-ben teljes felújításra került.

Leány a sirállyal: A szobrot Zvonko Car faragta 1956-ban. Azóta ez lett Opatija jelképe is egyben, amelyet a Lungomare sétányon tekinthetünk meg.

 
     
HorvátországKapcsolatAdatvédelemOldaltérképNetprofi honlapkészítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.