Krk sziget


Az „arany szigetként” emlegetett Krk sziget Horvátország egyik legnagyobb szigete. Területe 410 km2 hossza 38 km, legnagyobb szélessége 18 km.
A szigetre egy 1430 méter hosszú hídon (Tito híd) lehet eljutni, amely használatáért fizetni kell és szeles időben nem használható. Ekkor ajánlatos komppal megközelíteni a szigetet.
1980 óta ez a híd köti össze a szigetet a szárazfölddel, Kraljevica település mellett.
A sziget általában dombos; nagyobb emelkedéseket csak a déli részén találunk. Legmagasabb pontja az 569 méteres Obzova.

A tenger színe itt gyönyörű azúrkék. A sziget fekvésének köszönhetően a levegő olyan tiszta, hogy rengeteg légúti megbetegedésben szenvedő ember látogat el ide.
Nagyobb helységei: Omišalj, Malinska, Krk, Punat, Baška, Vrbnik és Šilo.

Omišalj Krk szigetnek északnyugati oldalán fekszik. A tágas Omišalji öböl felett magasodik, történészek szerint már a római korban is lakott volt.
Kiváló sportolási és szabadidős lehetőségek, gazdag műemlékpaletta és sokféle szórakozási lehetőség várja a látogatókat. Az öböl védett vize nagyszerű evező- és csónakázóterep, maga a település pedig teniszpályákkal, mini golf lehetőséggel várja az aktívan pihenőket.
Omišaljból szép séták és kirándulások tehetők a Sapán-öbölbe és a környező magaslatokra, valamint az édesvizű tóhoz, amely mellett római település romjait tarják fel.
Legkiemelkedőbb műemléke a XIII. századból származó háromhajós román stílusú plébániatemploma. Harangtornya a XVI. századból való.

Malinska Krk sziget nyugati oldalán fekszik. Három hivatalos szabad strandja kellemes part menti sétánya van. Szabadtéri filmszínháza minden évben színpompás látvány színhelye: itt rendezik meg a műkedvelő népi tánccsoportok versenyét.
A finom ételeket imádók itt megtalálhatnak mindent, amit a klasszikus mediterrán konyha kínál.
Amitől Malinska igazán vonzó, azt a szelíd partjának tagoltsága jelenti, a csend, a nyugalom és a lazítás, amit a kitűnő apartmanok és a családias szállodák kínálnak, amelyek ma már Malinska sajátos védjegyének számítanak.

Krk a sziget névadó városa, közigazgatási és kulturális központja, egyben legnagyobb fürdőhelye. Krk a sziget déli részén lévő öbölben fekszik. A sziget városai közül Krk őrizte meg legjobban régi jellegét. Még ma is várfal veszi körül a várost, amelyet a XV. században építettek. Szűk kis utcáinak szinte minden házánál egy-egy részlet, címer vagy felirat ragadja meg figyelmünket. A nyári szezonban rengeteg kiállítást, fesztivál és koncert szórakoztatja az itt nyaralókat.
Krk város nevezetességei:
Máig megőrzött védelmi helyek a krki székesegyház, a legismertebb városi motívum, az V. században épült. Mária menybemenetelének szentelték.
A régi városi tanácsháza címerekkel és egy nagyon érdekes és egyedi órával van díszítve.
Itt található a Frangepánok erődítmény jellegű vára. A Frangepán (hovátul: Frankopan) dinasztia innen irányította a birtokait.

Punat város Krk sziget délnyugati részén helyezkedik el, az Adrián lévő legvédettebb öböl egyikében, Krk várostól csak 7 kilométerre található. A sziget második legnagyobb városa.
Az öböl egyik érdekessége, hogy a közepén található egy kis sziget (Kosljun), melyen egy antik villa romjaira épült ferences kolostor épületegyüttes húzódik.
Punat elsősorban a kikötőjéről, a Marina Punatról közismert. Adria egyik legnagyobb es legöregebb kikötője, amely közel 1200 hajó befogadására is alkalmas.

A Punátban töltött nyaralás tartalmas időtöltése érdekében egész napos hajókirándulásokat kínálnak a közeli szigetekre. Itt lehetőség adódik búvármerülésre vagy gyaloglásra a Punta hátterében kiépített ösvényeken. A punáti öbölben működik a jelentős vízisí központ, és a wakeboard Krk ski lift az igényes sportimádók nagy örömére.
A falubeliek nagyon büszkék az olívaolaj készítésének hagyományára: ma minden punati család saját olíva ültetvénnyel rendelkezik, és saját otthonukban készítik a kiváló minőségű olíva olajt. Punat látogatói számára ez azonnal kiderül, hiszen a faluhoz vezető út számos takaros olívaültetvény között vezet.

Baška Krk sziget déli részén helyezkedik el. Ez a kis falu két dologról híres. Elsősorban itt található Horvátország egyik legszebb strandja, másod sorban itt találták meg a horvát nyelv legrégibb írásos emlékét a Baskai kőtáblát „Bašćanska ploča”, amelyet 1851-en fedeztek fel Jurandvorban a Szent Luca templomnál. Maga a tábla 2 méter széles 1 méter magas és 800 kilogramm. Eredetileg a tábla 1100-as évekből származik,13 sort tartalmaz. A kőtábla másolata a templomban megtekinthető, az eredeti a zágrábi Horvát Tudományos Akadémiában őrzik.
Baškan 1908-ban nyílt meg az első hivatalost strand. A legnagyobb és legismertebb strand a Nagy strand. Különösen ajánlott a gyerekes családoknak és azoknak, akik nem tudnak úszni, mivel a lassan mélyül. 1999 óta az Európai Kék Zászló kitüntetés büszke tulajdonosa a baškai Nagy strand, ezzel jelezvén, hogy mennyire tiszta a strand vize.
A két csillagos Zablece nevű kemping a Vela palaz-nál található, lehetőséget ad az aktívan nyaralóknak, azaz itt számos sportolási lehetőség közül választhat (ping-pong, tenisz, foci, mini-golf). A tenger szerelmesei vízisíelhetnek és szörfözhetnek. Baška központjában a Rare Bird búvárközpontban jól képzett búvárok várják az érdeklődőket.

Vrbnik Krk sziget keleti oldalán egy 48 méteres szilatömbön fekszik.
Vrbnik lakosainak a földművelés és a mezőgazdaság nyújtja a mindennapi megélhetést, ezért Vrbnik nem tekinthető kimondottan turisztikai úti célnak, inkább kirándulóhelynek. Mint kirándulóhely családi házakban, szobákban és apartmanokban nyújt szálláshelyet az idelátogató vendégeknek.

Viszont amit érdemes Vrbnikról tudni az az, hogy itt több mint 100 hektáros Vrbniki mezőn évente 120 vagon zlahtina szőlőfajtát termelnek, amelyből aztán a híres száraz fehérbort, pezsgőt és párlatot állítják elő. A vrbniki zlahtina Krk sziget híres autochton szőlőfajtája és attól jellegzetes, hogy csak és kizárólag a Vrbniki mezőn terem. A zlahtina bor neve a zlahten melléknévből ered, jelentése pedig a szláv nyelvekben nemes.
Végül, amit feltétlenül meg kell néznünk, azaz áthúzódnunk, a Klancic utcát, amely a világ legszűkebb utcájának titulálták. Mindössze 50 cm széles.

Biserujka- barlang Krk sziget északi részén Rudine mellett található. 110 méter hosszú és a hőmérséklet 10-13 fok között van.
A hiedelem szerint egy rabló kincsei találhatók a barlangban, de még eddig senkinek sem sikerült ezeket megtalálnia.
A mennyezeti vízszűrődés és csepegés, illetve az alulról való nedvesedés többnyire az esős időszak után következik be. A barlangon át vezető kiépített biztonságos útvonal valamennyi látogató (a gyermekektől az idősebb korosztályig) előtt nyitott.

Krk szigetének kulturális érdekességei és természeti értékei ezzel a barlanggal még egy értékes részlettel gazdagodtak, amely jól illeszkedik a többi látványossághoz és kínálathoz. A barlang mind Krk szigete, mind a crikvenicai riviéra vendégeinek kellemes időtöltést, tartalmas kirándulást nyújt.

 
     
HorvátországKapcsolatAdatvédelemOldaltérképNetprofi honlapkészítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.