Isztriai-félsziget


Az Isztriai-félsziget Horvátország legnagyobb félszigete. Területe megosztott: egy kis részét Szlovénia, míg a nagyobbik hányadát Horvátország birtokolja. A félsziget két részre különíthető el: az egyik Belső-Isztria, másik része pedig a tengerpart.

Ez a háromszög alakú félsziget nagyjából 2820 km2-t foglal el Horvátország területéből, és rendkívül fontos részét képezi az országnak az idegenforgalom szempontjából: minden évben kb. 4-5 millió turista fordul meg ezen a vidéken.
A magyar turisták is nagyon kedvelik Isztriát. Ennek oka, hogy a táj hangulata rendkívül változatos és színes. A tenger azúrkék, a belső vidékek pedig zöldellőek; találunk itt nyüzsgő kikötőket, halászbástyákat és macskaköves utcácskákat, majd pedig megpihenhetünk egy csendes, nyugodt, középkori hangulatot árasztó kisvárosban. A lehetőségek tehát adottak, az már a nyaralóktól és az igényektől függ, hogy ki hogyan használja ki azokat.

Isztria rendkívül sok programlehetőséggel kecsegtet. Népszerű városai között mindenki megtalálhatja a számára legszimpatikusabb üdülőhelyet. Most ezeket a városokat fogjuk röviden áttekinteni, de a részletes leírást is el tudja olvasni az adott város nevére kattintva.

Északról déli irányba haladva az első jelentősebb üdülőhely Umag. Ide nagyon sokan látogatnak el egy-egy nyaralás alkalmával, ugyanis a város bővelkedik a sportolási és strandolási lehetőségekben. Mivel Umag a tenisz fellegvára Horvátországban, ezért akár egy-egy tenisztornára is ellátogathatunk, ha színvonalas kikapcsolódásra vágyunk.
Umagtól délre helyezkedik el Novigrad városa, amely az azonos nevű riviéra központját képezi. A városban számos program közül válogathat az idelátogató. Lehetőség van sportolásra és kulturális programokra egyaránt, emellett pedig a környező, középkori hangulatú városkákba is ellátogathatunk, ahol kirándulásra, kerékpározásra, sőt még barlangászatra is van lehetőségünk.

A következő fontos település Porec. A város nagyon népszerű rengeteg látnivalója, kristálytiszta vize és számtalan programlehetősége miatt. Itt a fiatalok és a gyermekekkel érkezők is megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb kikapcsolódási formákat. Porec közelében lehetőségünk van kirándulni a gyönyörű Lim-csatorna vidékén, sőt még Velencébe is ellátogathatunk, ha szánunk rá egy napot.

Vrsar települése Porectől délre helyezkedik el, tőle alig 10 km-re található. A festői Lim-csatorna mellett fekszik ez a kis halászfalu, amely mára igen kedvelt üdülőhellyé nőtte ki magát.
Vrsar települését kis kanyargós utcácskák és sikátorok jellemzik. Mivel a falu egy dombtetőre épült, csodás kilátás nyílik róla az Isztriát szegélyező szigetvilágra.

Vrsar látnivalói a középkori épületei és a városfala, emellett pedig egy középkori bástya is helyet kapott a település látképében.

Vrsartől nem messze, tőle déli irányba haladva Rovinjba jutunk el. Ez a festői város szinte minden turistát elbűvöl. Különlegessége leginkább olaszos hangulatában rejlik, amiket épületeiben és olasz utcaneveiben vélhetünk felfedezni. A város még ma aktívan foglalkozik a halászattal, így akik kedvelik a halas specialitásokat, biztosan nem fognak csalódni.
Ha Rovinjból dél felé indulunk, hamarosan eljutunk Pulába, az Isztriai-félsziget fővárosába. Pula híres a tiszta és jól felszerelt strandjairól, illetve történelmi emlékeiről. Pulából ellátogathatunk a Brijuni Nemzeti Parkba is, amely legfőképpen a gyermekes családoknak ajánlott, hiszen egy szafari park is működik ott, amely a gyermekeknek különösen maradandó élményt nyújthat.

Pula után Rabac az első, jelentős település, ahová érdemes ellátogatni az Isztrián belül. Rabac a félsziget keleti oldalán fekszik. Ez a település az egyik legkedveltebb üdülőhely az Isztrián. Mivel sok turista Rabacot választja nyaralása színhelyéül, ezért számos lehetőséget találunk szálláshelyre: vannak magánházak és apartmanok egyaránt, amelyek közel tízezer férőhelyet biztosítanak a nyaralók számára.

Rabac korábban egy halászfalu volt, mostanra viszont virágzó üdülő településsé vált, amelyet nyaranta megtöltenek a turisták. Rabac strandjaira sem lehet panaszuk a turistáknak: a strandok között leginkább kavicsosat és sziklásat találunk, azonban mindegyikük rendkívül jól felszerelt és tisztán tartott. Különböző vízi sportok kipróbálására is van lehetőségünk, ha pedig a gyermekek megunták a fürdést és a napozást, elfoglalhatják magukat a strandon kiépített játszótereken.
Rabactól északra találjuk Opatiját, amely sokak szerint az Adria legszebb városa. Tele van patinás épületekkel és lenyűgöző villákkal, ám ennek ellenére mégis családias hangulatot tükröz. A városban gyógyfürdő is található a reumatikus és asztmás betegségben szenvedők számára.

Ahogy a fentiekben is láthatjuk, az Isztriai-félsziget rengeteg népszerű üdülőhellyel rendelkezik, amelyek ráadásul csupán pár órás autóútra vannak hazánktól. Talán ez az egyik fő oka annak, hogy ilyen sok magyar látogat el nyaranként erre a csodás félszigetre.


 
     
HorvátországKapcsolatAdatvédelemOldaltérképNetprofi honlapkészítés
Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.